Thursday, January 11, 2007

Grein

Hér er grein sem ég skrifaði fyrir fréttablað Kommúnustaflokksins í Malmö útaf 1 maí 2004:

www.kommunistiskapartiet.org/malmo/

Av Georg Bjarnfredarson

Liten ökning i Malmö

I Malmö samlades lite över 100 personer för att fira arbetarklassens egen högtidsdag i Röd Front. Efter att ha minskat några år ökade antalet deltagare något.

Berusade av solsken och allmän 1 maj-yra samlades ett hundratal personer på Gustav Adolfs Torg för att fira med kommunisterna. Prydda med röda nejlikor lyssnade åhörarna till några appeller innan det var dags för avmarsch. Efter en kort appell av Proletärens journalist Jörgen Lundberg om just vad Proletären är för en tidning talade Henrik Skrak från Folkrörelsen Nej till EU. Därefter talade Anders Püschel, representant för Nätverket mot Krig i Malmö. Han fördömde USA-imperialismens ockupation och manade åhörarna till fortsatt stöd för det irakiska folkets motståndskamp. Han berättade även om ett kommande solidaritetsmöte den 27 maj med en representant för den irakiska motståndsrörelsen Iraks Patriotiska Allians och manade till uppslutning där. Sist av alla talade Nils Littorin från RKU som uppmanade alla progressiva vänsterungdomar att gå med i det kämpande ungdomsförbundet.

Strax före appellerna gick Vänsterpartiets 1 maj-tåg förbi. De samlade i år drygt 1000 personer. Sossarnas demonstrationståg samlade i år cirka 600 personer.

Röd Frontdemonstrationen ringlade sig genom Malmös gator till Sankt Knuts Torg. Vi var inte det största tåget, men vi var definitivt det livligaste, och stämningen var på topp.

Väl framme höll byggnadsarbetaren Dennis Andersson ett brandtal mot högerpolitiken och brännmärkte bland annat EU:s utvidgning som utan övergångsregler kommer att slå oerhört hårt mot den svenska arbetarklassen och de fackliga rättigheterna. Han vill bland annat döpa om Miljöpartiet till partiet för fientlig miljö för arbetare och Vänsterpartiet till Anti-Vänsterpartiet för att de är helt ute och cyklar i frågan om övergångsreglerna. Sverige ut ur EU var den självklara motelden!

På efterfesten pratade arbetarförfattare Mary Andersson om sin senaste pjäs som utspelar sig under Båstadskravallerna 1968 då Sverige skulle spela tennis mot det rasistiska Rhodesia. Hon berättade om vänsterns motstånd mot detta och det våld de utsattes för av polisen. Stort Tack för att du kunde och ville komma, Mary!

God mat och god dryck avnjöts också till tonerna av duetten Sovjet som vi hoppas få höra mer av.

En trevlig 1 maj i Malmö på det hela taget och till nästa år tar vi nya tag och blir ännu fler.

4 comments:

Anonymous said...

Takk fyrir mjög athyglisverð skrif. Hafðir þú nokkuð hugsað þér að snara þessu yfir á ástkæra ylhæra?

Björn Gústafsson

Anonymous said...

Athyglisverð síða, ef fleiri hugsuðu eins og þú þá væri kannski heimurinn betri.

Anonymous said...

Flott síða og flottar myndir! Þú hefur greinilega lent í mörgum ævintýrum ;)

Georg Bjarnfreðarson said...

Takk fyrir hrósið. Það er gaman að fá svona jákvæð viðbrögð. Allt erlent efni stendur til að þýða.